Groene Keuken

De Groene Keuken van HAK

Groenten en peulvruchten zijn goed voor je, dat weet bijna iedereen. Ze zitten barstensvol vitamines, vezels en plantaardige eiwitten.

Kies je voor plantaardig, dan draag je bij aan een beter klimaat. Want de meeste groenten en plantaardige producten hebben namelijk een lage klimaatbelasting. Goed voor onze planeet!

Onze missie

Mensen helpen meer groenten en peulvruchten te eten

In de Groene Keuken van HAK laten we zien wat we doen om dat te bereiken. En hoe we onze producten telen en verwerken met een zo min mogelijk negatieve impact op de planeet. Onze focus ligt op gezondheid en consumptie, en op teelt en productie.

Gezondheid en consumptie

Groenten en peulvruchten: altijd lekker

Gemiddeld eet driekwart van de Nederlanders zo’n 131 gram groenten per dag, en dat is iets meer dan de helft van de dagelijkse geadviseerde hoeveelheid. Voor peulvruchten is ook nog een weg te gaan. Hier wordt slechts 30 procent van de wekelijkse aanbevolen hoeveelheid gehaald. Daar kan een schepje bovenop!

We helpen je om op zoveel mogelijk dagelijkse momenten meer groenten en peulvruchten te eten. Ingewikkeld? Valt reuze mee. Gooi bijvoorbeeld eens doperwtjes door de pasta. Doe wat sperzieboontjes door de salade voor die extra bite. Of probeer eens kikkererwten in je soep. Zo simpel is het. Peulvruchten zijn rijk aan plantaardige eiwitten. Ze zijn echte krachtbommetjes van moeder natuur en een prima alternatief voor een dagje zonder vlees!

En heb je geen idee wat je met groenten of peulvruchten ‘moet’? In ons brede assortiment is er altijd wel een oplossing voor zo’n beetje elke denkbare maaltijd. Je vindt bij ons ingrediënten, componenten en zo goed als klaar oplossingen.

Ontdek ons assortiment »

Nutri-score

We zijn gestart met de introductie van het Nutri-Score logo op onze producten. Zo helpen we je bij gezondere keuzes tijdens het boodschappen doen: meer groenten in het mandje of de boodschappenkar.

Lees meer over nutri-score »

Productie en teelt

Bewuste teelt, dichtbij huis

Er is nog veel meer positiefs te zeggen over groenten en peulvruchten. Want ze zijn niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook beter voor milieu en klimaat. De meeste groenten en peulvruchten hebben een lage klimaatbelasting. Ze worden geteeld met respect voor de aarde waar ze op groeien, en komen zoveel mogelijk van Hollandse grond.

Bruine bonen en kapucijners komen bijvoorbeeld uit Zeeland en de rode kool uit het Land van Heusden en Altena. Zo goed als alle groenten van HAK komen binnen een straal van 125 kilometer van Giessen in Noord-Brabant. Daar staat onze fabriek en worden de groenten verwerkt.

On the way to planetProof

Hoewel we nu al verantwoord geteelde groenten en peulvruchten verwerken, gaan we nóg een stap verder. Alle producten die we binnen die straal van 125 kilometer telen, moeten in 2021 voldoen aan het On the Way to PlanetProof keurmerk. Wij betalen de telers hierbij extra voor hun inspanningen. De eerste On the Way to PlanetProof Rode Kool van HAK ligt al in de winkels. Spinazie, bietjes en zuurkool en alle anderen volgen snel!

Lees meer over On the Way to PlanetProof »

Ook bij de Groene Keuken

Onze missie bereiken we alleen als we nauw samenwerken met partners die hetzelfde nastreven: de groente- en peulvruchtenconsumptie verder verhogen.