Timo Hoogeboom Tessa van Soest

HAK behaalt B Corp Certificering

Certificering onderstreept duurzame koers

Giessen, 9 maart 2023| Deze week neemt HAK de gerenommeerde B Corp certificering in ontvangst. De groente- en peulvruchtenfabrikant onderstreept hiermee haar duurzaamheidsstrategie, nadat zij begin dit jaar al haar biologische ambitie presenteerde. HAK benadrukt dat het behalen van de officiële B Corp certificering geen eindpunt is, maar een impuls biedt om haar duurzame koers nog verder aan te scherpen.

Timo Hoogeboom, CEO van HAK, neemt deze week de B Corp certificering in ontvangst uit handen van Tessa van Soest, directeur van B Lab Benelux, de non-profitorganisatie achter de certificering. Daarmee mag Neerlands Glorie Groente en Fruit, waar HAK onderdeel van is, zich officieel een B Corporation noemen: een gecertificeerd bedrijf dat zich inzet voor een betere wereld, met oog voor mens, milieu en maatschappij. Hiermee krijgt HAK toegang tot de ‘B Corp community’, een netwerk van gelijkgestemde bedrijven dat kennis, inzicht en inspiratie biedt, met onder meer benchmarks en events.

Om het B Corp certificaat in de wacht te slepen moet een organisatie 80 punten scoren in het uitgebreide B Impact Assessment (BIA). Tijdens dit traject wordt gekeken naar de impact van een bedrijf op vijf pijlers: bestuur, milieu, werknemers, klanten en gemeenschap. HAK behaalde 84,2 punten, zo staat te lezen in het publieke B Corp profiel.

In het bijzonder maakt HAK positieve impact op de gezondheid van consumenten, door plantaardige voeding aan te bieden met 100% natuurlijke ingrediënten en met zo min mogelijk toevoegingen. Daarnaast scoort HAK goed door haar focus op duurzame en lokale teelt, met een compensatie voor de boeren voor hun duurzame inspanningen.

Tegelijkertijd laat het assessment ook zien waar nog kansen liggen: zoals het verbeteren van het watermanagement en het verder klimaatneutraal maken van de keten. Punten die naadloos aansluiten op de ‘Groene Keuken’, de duurzaamheidsstrategie van HAK. Hierin staat dat HAK de komende jaren 46% van de CO2-uitstoot gaat terugbrengen en ook de uitstoot in de rest van de keten verder onder loep gaat nemen.

Groene Akkermonitor

B Lab moedigt bedrijven aan om niet alleen maatregelen te nemen in de eigen bedrijfsvoering, maar ook te kijken naar manieren om duurzaam gedrag van leveranciers en consumenten te stimuleren en te monitoren. Dat gaat verder dan het voeren van keurmerken. HAK startte begin dit jaar al met de Groene Akkermonitor, een methode waarmee HAK samen met telers, aan de hand van een set aan indicatoren, o.a. de biodiversiteit en bodemgezondheid op de akkers in kaart wil brengen

De verzamelde data gaat HAK gebruiken om samen met telers kennis te ontwikkelen, te leren en vervolgstappen te zetten in het verder vergroenen van de teelt. Meer over de duurzaamheidsdoelen en maatregelen is te vinden in het onlangs gepubliceerde Maatschappelijk Impact Rapport van HAK.

Richtinggevend

Timo Hoogeboom, CEO van HAK, is er trots op dat HAK zich nu officieel B Corp mag noemen. Hij heeft het assessment ervaren als een leerzaam traject: “Het B Impact Assessment heeft onze ambities en onze beoogde impact zeker verder op scherp gezet. Naast de scores op onze impact in het uitgebreide assessment was een belangrijke voorwaarde dat we onze statuten moesten aanpassen. Hierin staat dat we in onze bedrijfsvoering rekening houden met de sociale, economische, juridische of andere gevolgen voor stakeholders en milieu. Aan deze voorwaarde hebben we vorig jaar al voldaan.”

Volgens Hoogeboom sluit de B Corp methode naadloos aan bij de bedrijfsfilosofie van HAK: “Iedere nieuwe B Corp ondertekent de ‘declaration of interdependence’, een verklaring die de onderlinge afhankelijkheid en verantwoordelijkheid voor het verbeteren van de wereld markeert. Die gedachte sluit perfect aan bij het motto dat de familie Hak al sinds 1952 hanteerde: ‘leven uit afhankelijkheid’, wat staat voor wederkerigheid en respect voor mens en natuur.”

Hoogeboom benadrukt dat de duurzame reis nooit af is en dat de lat steeds hoger komt te liggen. Alle B Corps moeten elke drie jaar opnieuw een hogere score halen in het B Impact Assessment om het certificaat te kunnen behouden: “De periodieke vervolgassessments zijn een goede manier om ons scherp te houden als het gaat om het vergroten van onze positieve impact. De komende jaren willen wij richtinggevend blijven en alle schakels binnen de keten motiveren om met ons mee te gaan op deze reis.”

Tessa van Soest, Directeur B Lab Benelux, zegt: “Wij zijn erg verheugd om HAK te verwelkomen in de B Corp community als een van de eerste in de agrifood-sector. De weg die HAK is ingeslagen om B Corp te kunnen worden, hun voornemen om te werken aan voortdurende verbetering en hun ambitie om in 2027 volledig biologisch te produceren voor alle lokale groenten en peulvruchten, zijn grote stappen. Wij feliciteren HAK en moedigen hen aan om andere bedrijven in de agrifood-sector te inspireren om hun voorbeeld te volgen.”


Noot voor de redactie

Bij gebruik van beeldmateriaal graag altijd de naam HAK als bronvermelding toevoegen. Beeldmateriaal is in hoge resolutie te downloaden in de persruimte op de website van HAK www.hak.nl/pers/beeldbank/misc

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

HAK: via Sarah Valkering /0614180991 /s.valkering@reputatiegroep.nl

B Lab: via Charlotte Smit /0681619414 /csmit@bcorporation.eu

Over HAK

HAK is in 1952 opgericht door de familie Hak in Giessen. Wij verwerken en verkopen groenten en peulvruchten waarvan kwaliteit, transparantie en nabijheid altijd de basis vormen.

HAK gelooft dat de wereld een betere plek is waar je langer en gezonder kan leven als iedereen meer groenten en peulvruchten eet. Onze missie is dan ook om zoveel mogelijk mensen altijd en overal te helpen meer groenten en peulvruchten te eten door het gemakkelijker en lekkerder te maken volgens de uitgangspunten van de Groene Keuken van HAK.

Over B Lab

B Lab transformeert de wereldeconomie ten gunste van alle mensen, gemeenschappen en de planeet. Als leider op het gebied van economische systeemverandering creëert ons wereldwijde netwerk standaarden, beleid, tools en programma's voor bedrijven. We certificeren bedrijven, ook wel B Corps genoemd, die het voortouw nemen. Op dit moment omvat onze B Corp beweging 400.000 medewerkers in meer dan 6000 B Corps in 89 landen en 159 branches, waarvan 257 in de Benelux, en meer dan 200.000 bedrijven beheren hun impact met de B Impact Assessment en de SDG Action Manager. Bezoek www.bcorporation.eu voor meer informatie en om toe te treden tot de beweging.

Over B Corp

De B Corp community bestaat momenteel uit meer dan 400.000 werknemers in meer dan 6000 B Corps verspreid over 89 landen en 159 branches. Deze bedrijven zetten hun business in as a force for good en worden iedere drie jaar opnieuw gecertificeerd om deze B Corp status te behouden. Bedrijven doorlopen een streng assessment waarin impact op vijf pijlers centraal staan: bestuur, milieu, werknemers, klanten en gemeenschap. In totaal dien je minimaal 80 punten te halen om een B Corp te kunnen worden. www.borcorporation.eu

Fotobijschriften:

Foto 1: Timo Hoogeboom, CEO HAK, neemt B Corp certificering in ontvangst uit handen van Tessa van Soest, directeur van B Lab Benelux, op het hoofdkantoor van HAK in Giessen

Foto 2: B Corp certificering

Foto 3: HAK behaalt B Corp certificering

Inspiratie

De groenten van Hak hebben allemaal een Nutriscore A

Wist je dat de groenten van HAK een verantwoorde keuze zijn? Ze hebben namelijk allemaal een Nutri-Score A! Hak, de keuken van bij ons

De groenten van Hak worden met extra aandacht voor natuur en klimaat geteeld

Wist je dat wij onze groenten lokaal telen met extra aandacht voor natuur en klimaat?
HAK Kidneybonen Campagne 2
Nieuws

HAK stimuleert keuze voor lokaal geteelde peulvruchten

Nederlandse kidneyboon centraal in nieuwe campagne met Elise Schaap